LogoBanner

 

(09. 10. 2014)

OTVORENO PISMO ČLANOVIMA BORAČKIH ORGANIZACIJA U REGIONU

Drugarice i drugovi,

 

 

 

Vlasti u Srbiji pripermaju proslavu sedamdesete godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Najavljuju da će na ovaj višednevni spektakl, koji uključuje i vojnu paradu i posetu predsednika Rusije Vladimira Putina, pozvati i „sve naše prijatelje koji su 1944. zajedno učestvovali u oslobođenju Beograda“. Ukoliko vam je ovakav poziv zaista upućen, ukoliko je to učinjeno blagovremeno i na dostojan način, i ukoliko uopšte razmišljate da li da takav poziv prihvatite, smatramo svojom obavezom da vam skrenemo pažnju na sledeće činjenice:

-          Revizionistička politika koju poslednje dve ipo decenije sprovode sve vlasti u Srbiji, sistematski je izbrisala komunistički revolucionarni karakter antifašističkog pokreta u Drugom svetskom ratu. Nema u tome ničeg neobičnog, niti naročito specifičnog za vlasti u Srbiji – naravno da će oni koji bespoštedno zavode kapitalizam nastojati da sakriju da slavna pobeda nije izvojevana samo u borbi naroda protiv okupatora, nego i u borbi radnika, seljaka i napredne inteligencije protiv tiranske vlasti, kapitalističkih krvopija, monopolista i tajkuna, žandara i žbirova. U skladu s tim, tumačenje organizatora proslave sedamdesete godišnjice oslobođenja Beograda je da ovu pobedu nisu izvojevali partizanska Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije (NOVJ) i Crvena armija sa svojim saveznicima, nego „srpska i ruska vojska“ i nešto što se zove „svi naši prijatelji“.

-          Aktuelna vlast u Srbiji, pod vođstvom Srpske napredne stranke (SNS), koja vas kao „naše prijatelje“ poziva na proslavu sedamdesete godišnjice oslobođenja Beograda, direktan je naslednik Srpske radikalne stranke (SRS), političke organizacije koja je u srpskoj politici, kao i na ratištima širom bivše Jugoslavije, devedesetih godina prošlog veka najdoslednije sprovodila restauraciju četništva. SNS je po nekim, za ovaj kontekst potpuno nebitnim pitanjima napravila izvestan otklon od svog lidera iz devedesetih godina Vojislava Šešelja, ali se svog četništva nikada nije odrekla. Kao što je poznato svima, a naročito vama kao predstavnicima oslobodilačkih snaga iz oktobra 1944. godine, četničke jedinice su se u tom ratu borile na fašističkoj strani, pod velikosrpskom i antikomunističkom ideologijom.

-          Naporedo sa višednevnom proslavom sedamdesete godišnjice oslobođenja Beograda, u okviru koje je 16. oktobra predviđena i poseta ruskog predsednika Vladimira Putina, za 19. oktobar je najavljeno otkrivanje spomenika „poslednjem ruskom caru Nikolaju Romanovu“ u Beogradu http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1616955. Podsećamo da su se takozvani „Ruski zaštitni korpus“, Prva kozačka konjička divizija i druge vojne jedinice sastavljene od onih belogardejskih emigranata koji su sledili ideologiju antikomunizma i obnove ruske imperije, u Drugom svetskom ratu takođe borili na strani fašista i bili „naši prijatelji“.

-          Nema bednijeg postupka nego da neko mrtvima ukrade njihove zasluge i pripiše ih sebi. Bednije je samo ako to ne učini tek puki drumski razbojnik, nego baš onaj koji ih je usmrtio, i to jurišajuči pod barjakom baš one ideologije koja se zalagala da do tih zasluga nikada ne dođe.

Apelujemo na vas da, kao i 1944. godine, podržite antifašističke i antikapitalističke snage u Beogradu. Ove 2014. godine to ćete učiniti ako otvoreno odbijete poziv da 20. oktobra dođete u naš grad.

U Beogradu, 8. oktobra 2014. godine

Drugarski pozdrav,

Učitelj neznalica i njegovi komiteti

Savez antifašista

NE REHABILITACIJI

Marks 21