LogoBanner

 


Četvrtak 23. mart 2017. godine u 18.00 h
Resavska 21, stan br. 5, Beograd
 
 
Učitelj neznalica vas poziva na treći u seriji razgovora „U susret regulaciji rada na lizing“, na temu
 

 
NEFORMALNO UDRUŽIVANJE
 
U dosadašnjim razgovorima U SUSRET REGULACIJI RADA NA LIZING razmatrali smo mogućnosti i ograničenja postojećih sindikalnih organizacija da zaštite prava prekarnih radnika. Međutim, kapaciteti i volja sindikata da prošire svoje polje delovanja samo su jedan deo problema.
Na drugoj strani, sami prekarni radnici su zaplašeni pretnjom otkazima ukoliko se učlane u sindikat. Javnosti poznati primeri, poput otkaza aktivistkinjama USS Sloga u JURI 2011. godine, daju za pravo ovom strahu, mada, da se ne lažemo, dovoljni su elementarni zdrav razum i klasni instinkt pa da vrlo dobro znamo šta nam sleduje ako poslodavac u Srbiji 2017. godine sazna da „u njegovom dvorištu“ pravimo sindikat.
Postavlja se pitanje zašto bi prekarni radnik rizikovao i to malo što ima zbog udruživanja u strukturu nedovoljno snažnu i pouzdanu da ga zaštiti? Izgradnja poverenja prekarijata u sindikat, i ponovno uspostavljanje snage sindikata traže vreme, a to je vreme koje nam poslodavci neće dati, pa se ideja povezivanja i organizovanja „ispod žita“ nameće kao najlogičnija.
Koliki je prostor za noformalno sindikalno organizovanje i kako ga koristiti?

AKTUELNO:

Uprkos izmenama Pred…

Predlog Zakona o stanovanju i održavanju zgrada koji je Vlada uputila Narodnoj skupštini pretrpeo je osetne izmene u odnosu na...

Dalje ->