LogoBanner

(13. 03. 2015)

PONEDELJAK, 16. mart 2015. u 17:00h Sala NUNS-a

Resavska 28/II, Beograd

List „Republika“ i Učitelj neznalica i njegovi komiteti pozivaju vas na skup potpisnika apela javnosti za podršku Zdravku Deuriću i borbi radnika i malih akcionara Jugoremedije, na kom ćemo tragati za odgovorom na pitanje

 

 

 

DA LI VLAST DOK JE VLAST MOŽE DA PRIZNA GREŠKU I DA JE ISPRAVI?

 

Za protekle dve nedelje u Zrenjaninu je skupljeno oko 2000, a u Beogradu oko 500 potpisa za apel „Ima li u Srbiji stida?“, kojim smo zatražili od javnosti da reaguje na sramno ponašanje koje su činile dosadašnje vlasti, a sadašnja izgleda hoće da ga dovrši na najsuroviji način – da dotuče i Zdravka Deurića i Jugoremediju, i da obeshrabri svako grupno preduzetništvo i nadu u izlazak iz sadašnjeg stanja. Nakon što se oko 1500 građana odazvalo apelu i potpisalo ga, odlučili smo da u ponedeljak 16. marta organizujemo skup potpisnika na kom ćemo razgovarati šta dalje možemo preduzeti da se zaustavi progon Deurića i Jugoremedije.

Da li vlast dok je vlast može da prizna grešku i da je ispravi?

Mislimo da može, pod određenim uslovima. Jedan od tih uslova može biti ako je natera neko spolja; drugi je ako postoji snažna opozicija u samoj zemlji; treći je ako u samoj vlasti postoje razumni ljudi koji uviđaju da će politika koju sprovode zauvek upropastiti zemlju...

Na ove uslove vrlo malo možemo da utičemo. Povrh toga, svaka kalkulacija sa njihovim ispunjenjem navodi nas da sedimo skrštenih ruku od izbora do izbora, od jedne do druge nove stranke, od ustanka do ustanka.

Jedan od uslova da vlast dok je vlast prizna grešku i da je ispravi je da postoji javnost o sramnom političkom progonu radnika i upropašćavanju privrede. Na ispunjenje ovog uslova u velikoj meri možemo da utičemo.

Kako se proizvodi i konstituiše javnost koja ima moć da utiče na vlast da, dok je vlast, prizna grešku i da je ispravi?

Uvodna izlaganja na razgovoru daće advokat Zdravka Deurića Mirko Marić i potpisnici peticije Nebojša Popov, Zagorka Golubović, Zoran Gočević, Dragoljub Kostić, Matija Medenica i Branislav Markuš.