LogoBanner

(29. 11. 2012)

PETAK, 30. 11. 2012. u 18 h, CZKD

Učitelj Neznalica i njegovi komiteti, Centar za kulturnu dekontaminaciju i Građanska akcija Pančevo pozivaju Vas na javni radni sastanak

ODBRANA STANARA SAMAČKIH HOTELA TRUDBENIK GRADNJE

 

 

 

Umesto okruglog stola Visoko obrazovanje i/ili preduzetništvo, održaće se javni radni sastanak za organizovanje solidarne odbrane stanara samačkih hotela TRUDBENIK GRADNJE na Zvezdari i u novobeogradskom Bloku 70.

Građevinsko preduzeće TRUDBENIK GRADNJA je danas u stečaju. Država ga je 2008. godine prodala Draganu Kopčaliću, koji je raskinuo sve dotadašnje TRUDBENIKOVE poslove i obrušio se na njegove nekretnine. Najdrastičnije nasilje je primenio u TRUDBENIKOVIM samačkim hotelima, u kojima već decenijama žive TRUDBENIKOVI radnici, doseljeni iz raznih delova bivše Jugoslavije u vreme dok je kompanija poslovala sa punim kapacitetom. Mnogi od tih ljudi danas su izbeglice u Srbiji. Kopčalić je ignorisao prethodne odluke organa TRUDBENIKA da se izvrši prenamena ovih objekata u stambene zgrade, i primenio razne vrste nasilja nad stanarima kako bi ih primorao da se isele – od isključenja struje i vode, do pretnji i batinanja.

Nakon što je Kopčalićevo “poslovanje” odvelo TRUDBENIK u stečaj, država ne samo što nije ništa uradila da izvrši odluke TRUDBENIKA o prenameni hotela i omogući radnicima otkup stanova, već je pojačala nasilje. Poslednji pokušaj prinudnog iseljenja 29. novembra ove godine, sprečen je isključivo zahvaljujući solidarnosti stanara i bivših radnika TRUDBENIKA sa porodicama kojima je sud naložio iseljenje.

30. novembra u 18.00 časova, u Centru za kulturni dekontaminaciju održaće se javni radni sastanak radničkih grupa sa ciljem formiranja mreže solidarne odbrane stanara TRUDBENIKOVIH samačkih hotela od novih prinudnih iseljenja.

 

 

Ovaj događaj deo je projekta “Javni prostor vs. društveni prostor - ekonomska demokratija kao mesto govora”koji se održava povodom 15. Bijenala umetnosti u Pančevu.