LogoBanner

(30. 05. 2016)

Četvrtak 2. jun 2016. godine u 9.00h

Jurija Gagarina 139, Novi Beograd

Pozivamo vas da

 

 

SPREČIMO IZBACIVANJE NA ULICU PET PORODICA BIVŠIH RADNIKA „TRUDBENIKA“

 

 

 

Kao što smo i očekivali, odmah nakon izbora vlast nastavlja sa progonom stanara koji žive u objektima Trudbenika na Novom Beogradu, Konjarniku i u Krnjači. Za četvrtak 2. jun u 10.00h sud je najavio prinudno iseljenje čak PET radničkih porodica iz objekta u Jurija Gagarina 139 na Novom Beogradu.

 

Nasilno iseljavanje radnika Trudbenika iz stanova u vlasništvu preduzeća počelo je nakon privatizacije 2008. godine, najpre u organizaciji kupca Dragana Kopčalića, da bi se nakon stečaja Trudbebika 2011. godine nastavilo po nalogu stečajnog upravnika. Osmogodišnja kontinuirana kampanja podrazumevala je ne samo brojna pojedinačna prinudna iseljenja radničkih porodica, već i isključenja struje i vode, otkaze radnicima koji su odbijali da se sami isele i razne druge vrste pritisaka.

 

Ipak, do današnjeg dana iseljenje zakazano za četvrtak 2. jun je daleko najveća pojedinačna akcija! Iseljenja su do sada uglavnom zakazivana za jednu, najviše za dve porodice. Pet iseljenja zakazanih za isti dan jasno govore o promeni politike i rešenosti vlasti da i u ovom slučaju, kao i u Savamali, sprovede svoju volju bez obzira na posledice.

 

Povodom nasilnog rušenja u Savamali Vučić je izjavio: “Ako mene pitate, ja mislim da onaj ko bi to uradio, a da je želeo da uradi bilo ko iz vlasti, da je taj kompletni idiot, jer je to trebalo da uradi u po bela dana, jer su u pitanju bespravni objekti, koji su ružno izgledali i od kojih su korist imali samo oni čiji su bili.”

 

Vučić je u pravu – suština problema u Savamali nije u fantomkama, već u rešenosti Vlade da sprovodi interese finansijskih moćnika, investitora, banaka bez obzira na socijalnu cenu, i da pritom njihove interese predstavlja kao ulepšavanje grada i kao opštu korist. Ono što je vlast u Savamali uradila pod okriljem noći, ne bi bilo ni malo prihvatljivije da je urađeno u sred bela dana po urednom nalogu nadležnog organa vlasti.

 

Od izbacivanja radničkih porodica iz objekata “Trudbenika” korist imaju samo banke, koje će od prodaje ovih objekata naplatiti dugove bivšeg vlasnika “Trudbenika” Dragana Kopčalića.

 

Štetu od izbacivanja radničkih porodica iz objekata “Trudbebika” trpimo svi mi koji ćemo živeti u zemlji u kojoj se interes kapitala sprovodi po svaku cenu.

 

Zato vas pozivamo da se u četvrtak 2. juna u 9.00h okupimo ispred objekta “Trudbenika” u Jurija Gagarina 139 i da sprečimo iseljenje pet radničkih porodica i dalju eroziju javnog interesa u Srbiji. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Učitelj neznalica i njegovi komiteti

 

www.uciteljneznalica.org

 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.