LogoBanner

(30. 10. 2012)

Nakon mlake javne reakcije sindikalnih centrala na drastičnu nepravdu prouzrokovanu Zakonom o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru[1], Savez samostalnih sindikata iz Bora je u ponedeljak 29. oktobra započeo proteste sa zahtevom da se iz primene Zakona izuzmu najugroženije kategorije zaposlenih. Organizator za prvi protest nije izveo radnike/ce koji/e su u tom trenutku bili na svojim radnim mestima, kako građani/ke Bora ne bi trpeli zbog borbe radnika/ca javnog sektora. I pored ovog ograničenja, na protestu se okupilo više od 600 radnika i radnica. Predsednik veća Samostalnog sindikata za Bor, Dragiša Trujkić, je okupljene pozvao na solidarnu borbu, istakavši da radnici/ce u borbi za svoja prava mogu da se oslone samo na svoje kolege/nice, i izrazio uverenje da će protesti u Boru biti „vetar u leđa“ sindikalnim centralama da zaoštre borbu protiv spornog Zakona.

 

 

Narodna skupština je, na predlog Vlade Srbije, 29. septembra usvojila Zakon o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru, kojim su najviše pogođeni radnici i radnice koji/e obavljaju prateće i pomoćno-tehničke poslove, odnosno oni koji primaju najmanje plate. Tako će oktobarska plata pojedinim kategorijama radnika/ca biti smanjena na 18.443,96 dinara[2], što je manje od garantovanog minimalca u Srbiji!

 

Za problem prevelike javne potrošnje u Srbiji, Vlada je našla neustavno[3] „rešenje“ da još više osiromaši najsiromašnije.

 

Sa druge strane, smanjenje i ograničenje zarada neće obuhvatiti zaposlene u Narodnoj banci Srbije, Agenciji za borbu protiv korupcije, Fiskalnom savetu i Državnoj revizorskoj instituciji, niti zaposlene u javnim preduzećima koja „dobro posluju“, bez ikakve definicije šta je to „dobro poslovanje“.

 

Drugim rečima, Vlada je ovim zakonom privilegovala činovnike/ce u institucijama koje su neposredno odgovorni za potpuni izostanak kontrole javne potrošnje, odnosno za to što se novac građana/ki Srbije nesmetano odliva u džepove partijskih i ekonomskih moćnika.

 

Vlada Srbije je ovaj zakon predložila bez konsultacija sa svojim Socio-ekonomskim savetom. Ipak, sindikati koji učestvuju u radu ove institucije gotovo da se uopšte nisu pobunili, ni kao članovi/ce Saveta čije postojanje Vlada ignoriše, niti kao organizacije koje reprezentuju radnike i radnice pogođene ovim Zakonom.

 

 

 

Fotografije sa protesta

 

Protest u Boru / 29. 10. 2012.