LogoBanner

(19. 02. 2013)

Rudarsko topioničarski basen Bor ove godine izlazi iz restrukturiranja, nakon čega ovo preduzeće više neće biti zaštićeno od naplate potraživanja. Prema podacima stručnjaka borskog Instituta za rudarstvo i metalurgiju i sindikata RBB Bor, ukupni dugovi, koje je najvećim delom napravila uprava pod kontrolom generalnog direktora Blagoja Spaskovskog, iznose preko milijardu evra. Vlasnička struktura RTB Bor je takva da su delovi Grupe njeni većinski vlasnici, a RTB Bor Grupa je većinski vlasnik svojih delova. Drugim rečima, RTB Bor Grupa nema vlasnika. Posledice sunovrata RTB-a Bor neće snositi država Srbija, koja je preko Agencije za privatizaciji isključivo odgovorna za katastrofalno poslovanje RTB Bor u procesu restrukturiranja. Sve posledice će snositi radnici RTB-a Bor.

 

 

Znajući kakva katastrofa očekuje RTB Bor nakon izlaska iz restrukturiranja, a sa očiglednim ciljem da uguši opoziciju u RTB-u i čitavom gradu Boru, Blagoje Spaskovski je pokrenuo formiranje fantomskog “Sindikata rudara Srbije” i prisiljavanje članova Samostalnog sindikata metalaca RBB Bor da pređu u novi, “direktorski” sindikat. Samostalni sindikat metalaca RBB Bor je pokušao da spreči nasilje obraćanjem institucijama i javnosti. Kako su institucije ostale gluve, a put do javnosti zatvoren medijskom blokadom, predsednik veća Saveza samostalnih sindikata opštine Bor Dragiša Trujkić je danas u 11.55 započeo štrajk glađu, sa zahtevima da nadležna ministarstva Vlade Srbije preispitaju navode sindikata i Instituta za rudarstvo i metalurgiju o zloupotrebama menadžmenta RTB Bor i da se prekine nasilje nad Samostalnim sindikatom metalaca RBB Bor i njegovim članovima.

Prenosimo dnevnik štrajka glađu koji vodi Dragiša Trujkić.

 

Povezane informacije:

19. 02. 2013. Zahtev radnika 37 borskih preduzeća upućen Ljubisavu Orboviću, predsedniku SSSS, za javnu podršku Dragiši Trujkiću

14. 02. 2013. ZATVOREN PUT RADNIKA RTB-A BOR DO JAVNOSTI

13. 02. 2013. KONFERENCIJA ZA MEDIJE: SLOBODA RADNIKA – ŠTA SE DEŠAVA U BORU? 

08. 02. 2013. Podatke o šteti koju je RTB Boru pričinila uprava Blagoja Spaskovskog objavljuje i borski Institut za rudarstvo i metalurgiju

08. 02. 2013. Samostalni sindikat RBB-a i Industrijski sindikat RBB Bor  šalju zajednički dopis Aleksandru Vučiću u kom navode zloupotrebe Blagoja Spaskovskog i pozivaju prvog potpredsednika Vlade da u svoju borbu protiv organizovanog kriminala uključi i preispitivanje koruptivnih i štetnih poslova generalnog direktora RTB Bor.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DAN DRUGI - 19. 02. 2013. 

Zahtev radnika 37 borskih preduzeća upućen Ljubisavu Orboviću, predsedniku SSSS, za javnu podršku Dragiši Trujkiću:

ZAHTEVAMO

Da predsednik SSS Srbije Ljubisav Orbović JAVNO podrži napore predsednika Veća SSS Opštine Bor Dragiše Trujkića da sačuva jedinstvo Saveza samostalnih sindikata i koji je zarad tog cilja stupio u štrajk glađu i neće odustati do ispunjenja zahteva.

Takođe, da predsednik SSS Srbije Ljubisav Orbović OBAVEZNO prisustvuje sednici Veća SSS za Opštinu Bor koja će se održati u sredu, 20. februara 2013. godine u vreme koje predednik SSSS potvrdi - od 7,00 do 24,00 sata. 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DAN PRVI - 18. 02. 2013.

Shodno najavi u pet do dvanaest (simbolično) počinjem sa štrajkom glađu.

Štrajkujem da bih zaštitio sindikat i sprečio zlostavljanje radnika.

Jedina želja mi je da se prestane sa šikaniranjem radnika i prisilom oko učlanjivanja u Direktorski sindikat.

Zahtevam da se Sindikatu vrate dokumentacija, prostorije, žiro-račun, i da se radnicima omoguću da budu članovi sindikata koji izaberu.

Održana je konferencija za štampu uz prisustvo velikog broja novinara.

Prisutni su bili predsednik SSMS Zoran Vujović sa svojim saradnicima i pružio potpunu podršku naporima da se sačuva Sindikat.

Beleška Dragiše Trujkića