LogoBanner

(15. 05. 2013)

PETAK, 17. MAJ u 18h, CZKD - PAVILJON VELJKOVIĆ

Učitelj Neznalica i njegovi komiteti i Centar za kulturnu dekontaminaciju pozivaju vas da učestvujete na okruglom stolu

Šta kad neće banke?

 

 

Na prethodnim razgovorima o konceptu promene propisa o stečaju radi unapređenja prava radnika, zaključili smo da proširenje prava radnika kao stelajnih poverilaca neće dovesti do poboljšanja njihovog položaja ukoliko se u postupku stečaja i dalje budu favozirovali poverioci obezbeđeni hipotekama, a to su uglavnom banke i državne institucije, jer izdvajanje imovine koja je pod hipotekom iz ukupne imovine preduzeća dovodi do opasnosti od presecanja proizvodnog i poslovnog procesa, odnosno još više ugrožava već rizične izglede za reorganizaciju i ponovno pokretanje preduzeća. Naravno, ukoliko se propisi promene na način da se poverioci obezbeđeni hipotekama izjednače sa ostalim poveriocima, jasno je da će nakon toga biti vrlo teško dobiti kredit preko korporativne banke.

Da bi radnici imali realne izglede da uspeju u reorganizaciji i ponovnom pokretanju preduzeća, i da bi drugi preduzetnici imali šansu za osnivanje novih malih i srednjih preduzeća, neophodni su im krediti, ali ne pod onakvim uslovima kakve daju korporativne banke, zbog kojih se najveći deo preduzeća danas i nalazi u stečaju.

Vlasti u Srbiji do sada su sprečavale sve inicijative za uspostavljanje alternativnih sistema kreditiranja privrede: mikro kredita, formiranja štedno-kreditnih zadruga i sl, kako bi sačuvale kontrolu nad privredom i svoju spregu sa korporativnim bankama. Ovi alternativni načini kreditiranja daju mnogo veći značaj kapitalu rada, preduzetničkim idejama i solidarnosti među radnicima i između radnika i preduzeća, i istovremeno uzimaju u obzir vremensko trajanje restukturiranja i razvoj preduzeća.

O alternativnim načinima kreditiranja i inicijativama za njihovo uvođenje u Srbiji, kao i o preprekama vlasti da se ove inicijative realizuju, na diskusiji u petak u 18.00 uvodna izlaganja će dati stručnjaci koji su ove inicijative pokretali i podržavali, nakon čega ćemo otvoriti diskusiju o načinima da alternativni načini kreditiranja zažive.