LogoBanner

 

(08. 10. 2015)

Iz iskustva saradnje Učitelja neznalice i njegovih komiteta sa radničkim grupama u okviru projekta Pravna pomoć radnicima i malim akcionarima u slučajevima političke zloupotrebe pravosuđa zarad ekonomskih interesa, pred vama je

 

 

 

VODIČ KROZ STEČAJ

 

 

 

Vodič kroz stečaj je jedan od rezultata projekta Pravna pomoć radnicima i malim akcionarima u slučajevima političke zloupotrebe pravosuđa zarad ekonomskih interesa, koji Učitelj neznalica i udruženje Ravnopravnost iz Zrenjanina u kontinuitetu realizuju od maja 2013. godine, uz podršku Fonda za otvoreno društvo i Ambasade Kraljevine Norveške. U realizaciji projekta učestvuju samoorganizovane grupe radnika, malih akcionara i radnika-poverilaca Jugoremedije i Pen farme iz Zrenjanina i više beogradskih preduzeća među kojima su Trudbenik, Srbolek, Vizahem-Rekord holding, Beograd film, IP Prosveta, Tehnohemija i drugi. Ove grupe su godinama vodile borbu za opstanak svojih preduzeća i radnih mesta u procesu privatizacije. Uprkos borbama, u kojima su radnici i mali akcionari pokazali zavidnu organizaciju, doslednost i solidarnost, većinu ovih preduzeća početak projekta je zatekao u stečaju, ili na ivici stečaja, ili tu negde.

 

Projekat Pravna pomoć koncipiran je tako da jednom nedeljno, svakog ponedeljka, svi učesnici u projektu – aktivisti radničkih grupa, advokati i aktivisti Učitelja neznalice, diskutuju o svakom od pojedinačnih predmeta i zajednički kreiraju pravce borbe, konkretne pravne korake i javne aktivnosti. Naporedo, na javnim okruglim stolovima koji se održavaju svakog petka, u kojima učestvuje širi krug radnika i stručnjaka različitih profila, raspravljamo o različitim političkim pitanjima radničke situacije danas, a koja nameću problemi detektovani ponedeljkom. Snimci okruglih stolova petkom, a na njima i odjeci diskusija ponedeljkom dostupni su na https://www.youtube.com/user/radnickodrustvo. Iz ove razmene
među radnicima, aktivistima, advokatima i stručnjacima, proistekao je Vodič kroz stečaj.

 

U okviru iste razmene formirana je i radna grupa koja je uradila nacrt za novi zakon o stečaju i reorganizaciji, o kom smo pokrenuli javnu raspravu. Naredna sesija javne rasprave planirana je za četvrtak 15. oktobar u 17.00. Pozivamo vas da se uključite u promenu okvira za koji vam ovaj Vodič samo pomaže da držite glavu iznad vode.

 

Elektronsku verziju Vodiča možete preuzeti sa našeg sajta:

 

1170_stecaj_web.pdf

 

Štampana verzija Vodiča je dostupna u našim prostorijama.

 

Ukoliko želite da se u vašem kolektivu organizuje predstavljanje Vodiča, ukoliko se sretnete sa nekim novim problemom za koji vam nas Vodič ne nudi rešenje, ili ako želite da svoje iskustvo u stečaju podelite sa nama i sa radnicima koje stečaj tek očekuje pišite nam na adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., ili nas zovite na telefone 011/ 406-405-1, 060/501-01-89 i 065/2500-230.

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Učitelj neznalica i njegovi komiteti

 

www.uciteljneznalica.org

 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.