LogoBanner

 

(08. 12. 2015)

 

Četrnaest organizacija podnelo je 7. decembra primedbe na Nacrt zakona o stanovanju i održavanju zgrada.

 

 

Nacrt zakona proglašava razvoj stanovanja, održavanje i upravljanje zgradama – javnim interesom, a teret njegovog ispunjenja prebacuje gotovo potpuno na građane, dok njima ograničava pravo da odlučuju kako o svojoj privatnoj imovini tako i unutar zajednice u kojoj žive. Podstanari su prepušteni na milost i nemilost stanodavaca, a lica koja bivaju iseljena nemaju adekvatnu zaštitu u skladu sa odredbama Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima. Sa druge strane, Nacrt zakona ne daje nikakve mogućnosti za uključivanje samih građana u realizaciju dela „stambene podrške“, što bi učinilo rešavanje stambenog pitanja bržim i izglednijim za deo stanovništva koje ne može da ga reši pod tržišnim uslovima. Umesto da rešavaju probleme, ponuđena rešenja čine stanovanje dodatno neodrživim, suprotno proklamovanim ciljevima.

 

Stoga, smatramo da je neophodno povući ovaj Nacrt i otvoriti prostor za široki društveni dijalog o održivom stanovanju, pripadajućoj ulozi države i građana, i mehanizmima za njegovo ostvarenje.

 

 

 

Primedbe na Nacrt potpisale su organizacije:

 

Ko gradi grad, Beograd

 

Učitelj neznalica i njegovi komiteti, Beograd

 

Pro Bono, Beograd

 

Danilo Ćurčić, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM

 

Udruženje predsednika skupština stanara i vlasnika privatnih zgrada, Niš

 

Sindikat zaposlenih radnika na određeno vreme (SZROV SRBIJA), Niš

 

Centar_kuda.org, Novi Sad

 

Grupa za konceptualnu politiku, Novi Sad

 

Inicijativa za udruživanje predsednika skupština stanara (neformalna grupa stanara i predsednika skupština stanara), Novi Sad

 

Ljubinka Pejčić, predsednik skupštine stanara Nedeljka Čabrinovića 62, Beograd

 

Regionalni centar za manjine, Beograd

 

Ministarstvo prostora, Beograd

 

Udruženje radnika i prijatelja Trudbenika, Beograd

 

Udruženje Ravnopravnost, Zrenjanin

 

 

 

U prilogu Vam dostavljamo primedbe na Nacrt u celosti, kao i neke od brojnih tehničkih primedbi koje ilustruju neozbiljnost sa kojom je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture radilo na dokumentu od kog se očekuje stvaranje uslova za rešavanje višedecenijskih problema stanovanja u Srbiji.

 

Nacrt možete preuzeti na sajtu Ministarstva http://www.mgsi.gov.rs/cir/aktuelnosti/program-javne-rasprave-o-nacrtu-zakona-o-stanovanju-i-odrzhavanju-zgrada

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Učitelj neznalica i njegovi komiteti

 

www.uciteljneznalica.org

 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.