LogoBanner

(07. 11. 2014)

Obaveštavamo vas da će se u subotu 8. novembra od 15 do 18 časova u Kulturnom centru REX, Jevrejska 16 u okviru Govornih programa KC REX održati

 

 

 

 

Seminar za svakoga

 

KULTURA i IDEOLOGIJA REVIZIONIZMA (U NOVOM PRAZNIČNOM PAKOVANJU)

 

 

 

 

 

Kulturni centar Rex pozvao je polovinom oktobra sve zainteresovane za pitanja odnosa države i društva prema novijoj istoriji, da intenzivno prate sve događaje i dešavanja kao i medijsko izveštavanje povodom zvanične proslave sedamdesete godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

 

Pred vladajućim elitama bio je zaista težak zadatak. Dotadašnju sveprisutnu revizionističku politiku i praksu trebalo je da pred važnim gostima prigodno presvuku u skladu sa svojim najnovijim otkrićem - da su Beograd od vlasti fašista i njihovih pomagača oslobodili upravo oni politički i vojni činioci (kao ilustraciju vladajuće politike sećanja izbegli smo njihovo imenovanje) koje već decenijama uporno pokušavaju da diskvalifikuju, potisnu ili jednostavno izbace iz službenog poretka i procedura kulture sjećanja.

 

Smatrajući da je za sve politički svesne građane i građanke kao i za celo društvo, važno da shvate kako je i zašto ovaj zadatak obavljen, diskusiji i analizi ovog združenog poduhvata vlasti, opozicije kao i institucija i medija kojima upravljaju, posvećujemo deo predstojećeg seminara o ideološkim i kulturološkim osnovama aktuelnih revizionističkih (i antirevizionističkih) stavova politika.

 

Seminar će se održati u subotu 8. novembra  od 15-18h u Kulturnom centru REX, u okviru Govornih programa (najavljen je bio za drugu polovinu novembra, ali je u međuvremenu termin morao da bude pomeren zbog čega se izvinjavamo).

 

Svoje utiske nakon monitoring izneće Aleksandar Kraus, Nebojša Dragosavac, Branimir Stojanović, Dragoslav Dimitrijević, Nenad Petrović, Vahida Ramujkić, Dragomir Olujić, Dejan Gašić i Milan Radanović. Teme su izveštavanje štampe i elektronskih medija, priredbe, prigodne izložbe u javnim institucijama itd. Milan Radanović će u svom izlaganju dati pregled teza revizionističke istoriografije na temu represije nakon oslobođenja Beograda, koja je jedan od glavnih zamajaca relativizacije ili preoznačavanja događaja oslobođenja glavnog grada od okupatora i njihovih pomagača.

 

Izveštaji će biti uvod u diskusiju o ideologiji i kulturi revizionizma, koj inije više samo istoriografski oportunistički hir već sastavni deo vladajuće ideologije na osnovu koga ova pokušava da generiše i obezbedi kulturnu i ideološku, a time i ekonomsku hegemoniju. Uz pretpostavku da će izlaganja i diskusije registrovati repertoar i osnovne koncepte inovativnih memorijalnih koncepata i taktika primenjenih tokom proslave, možemo očekivati da ćemo kroz njihovu analizu moći bolje da razumemo novi status “državne laži” - laži koju državne institucije, javnost i mediji tretiraju kao istinu zbog "viših državnih ili nacionalnih interesa", a čije masovno rasprostiranje, po istorijskom iskustvu po pravilu vodi fašizaciji društva i države. U novonastalim odnosima političke moći, biće zanimljivo razmotriti i tzv. esktremne pozicije interpretacije i valorizacije događaja oslobođenja, uključujući i onepozicije koju je Slavoj Žižek u jednoj prilici nazvao „ekstremni centar“.

 

Seminar je pripreman zajedno sa članovima i članicama kolektiva Učitelj neznalica i Savez antifašista.

 

Za seminar nije potrebno prijavljivanje osim ako želite da svoja zapažanja ili analize zvanično najavite i predstavite kroz izlaganje od najduže 10 minuta. U tom slučaju, obratite se organizatorima seminara putem mejla: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Govorne programe Kulturnog centra Rex podržao je Fond za otvorenodruštvo, Beograd

 

Organizacija i produkcija: Kulturni centar Rex / Fond B92