LogoBanner

 

(02. 10. 2013)

PETAK, 04. OKTOBAR u 17h, CZKD - PAVILJON VELJKOVIĆ

Učitelj Neznalica i njegovi komiteti i Centar za kulturnu dekontaminaciju pozivaju vas na projekciju radionice Milana Medića i razgovor na temu

Oblici ekonomske demokratije

 

 

“Zadruge su samo jedan od oblika registracije profitnih preduzeća”, kaže Milan Medić, saradnik Instituta za ekonomsku demokraciju iz Zagreba, na početku radionice koju je održao 16. aprila prošle godine u Zagrebu. Nastojeći da “se razbije romantična predstava o zadrugama kao o savršenom, ili poželjnom obliku registracije koji bi mogao sam po sebi riješiti proturiječja kapitalističkog načina organiziranja tržišta i proizvodnje”, Medić dalje ističe da ”same po sebi one ne nose nikakvo veće riješenje, same po sebi one su zanimljiv oblik organiziranja preduzeća (...) sredstvo ostvarivanja socio-ekonomskih i kulturnih potreba zadrugara”. Ako odbacimo romantične predstave, spremni smo za razgovor o tome šta zadruge JESU i kakve nam mogućnosti otvaraju iskustva ekonomske demokratije koja postoje i razvijaju se širom sveta. Da li su zadruge “samo“ oblik organizovanja radi ekonomske delatnosti, ili način života?

O ovim pitanjima razgovaraćemo nakon projekcije delova radionice o direktnoj demokraciji Milana Medića, u kojoj su predstavljena iskustva ekonomske demokratije u različitim zemljama Južne Amerike i Evrope.