LogoBanner

 

(24. 11. 2015)

Četvertak 26. novembar 2015. godine u 17.00h

Učitelj neznalica i njegovi komiteti

Resavska 21, stan br. 5, Beograd

 

 

Učitelj neznalica i njegovi komiteti i Centar za kulturnu dekontaminaciju pozivaju vas na drugi u seriji razgovora o dvanaest polusatnih radio emisija realizovanih u okviru projekta Imenovati TO ratom

 

 

 

 

 

SFRJ, šta to beše?

 

 

 

Da li uobičajeni izraz „rat u bivšoj Jugoslaviji“ ustvari služi za kamufliranje suštine tog rata? Da li možemo da prenebregnemo činjenicu da je ratom srušena jedna konkretna država i složena zajednica – SFRJ? U emisiji se čuje šta je za ljude iz različitih društvenih slojeva zapravo bila ta zemlja – kako njene prednosti i probleme sa kojima je bila suočena vide njeni nekadašnji građani koje je rat doveo u ulogu učesnika na ratištima ili na antiratnoj sceni. Početna teza, a i rezultat ove emisiiji jeste da se suština rata prećutkuje i time što se najmanje govori o ulozi rata u destrukciji jedne, nekad manje nekad više harmonične, višenacionalne zajednice bazirana na društvenoj svojini i samoupravljanju, kao što se ne govori ni o posledicama koje su proizašle iz te destrukcije.

 

Projekat Imenovati TO ratom smo pokrenuli 2011. godine sa ciljem da kroz svedočanstvo i saradnju učesnika rata i antiratnih aktivista istaknemo da Republika Srbija do dan danas nije priznala i uzela odgovornost za svoje učešće u ratu. Posledica ovakve politike zataškavanja je produbljivanje rascepa u društvu na političkom i na socio-ekonomskom nivou.

 

Radio emisje Imenovati TO ratom su asemblaži isečaka iz preko dvesta intervijua sa učesnicima rata i antiratnim aktivistima koji su realizovani u okviru projekta. Iz analize intervjua i drugih javnih razgovora sa različitim akterima, identifikovali smo dvanaest tema relevantnih za današnje razumevanje perioda devedesetih. U mnoštvu pozicija i mišljenja intervjuisanih ljudi izdvojili smo različite aspekte opšte teme rata, a zatim iz tog pluraliteta izgradili koherentnu temu i cele serije, i svake pojedinačne emisije.

 

Teme emisja su: O ratu danas; SFRJ, šta to beše; Raspad i rat; Ratna i antiratna mobilizacija; Rat i privatizacija; Ko je druga strana rata?; Političari i rat; Država i ratnici; Posledice rata; Ratni veterani i društvo

 

Emisje su tokom ove godine emitovane na lokalnim radio stanicama u sastavu mreže ANEM-a. Sada ih predlažemo za javnu raspravu u okviru dvanaest okruglih stolova, od kojih će svaki biti posvećen po jednoj emisiji. Tema diskusija biće sadržaj emisija, kao i format medijskog proizvoda.

 

Drugu emisju SFRJ, šta to beše? možete preslušati na našem yuotube kanalu na sledećem linku:

 

https://www.youtube.com/watch?v=Inn82Oz7HRk  

 

Razgovor o prvoj emisiji možete pogledati na linku:

 

https://www.youtube.com/watch?v=lKpofSdt6fY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Učitelj neznalica i njegovi komiteti

 

www.uciteljneznalica.org

 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.