LogoBanner

(01. 12. 2011)

 

(Iz Saopštenja povodom napada na studente i studentkinje u protestu 27.11.)
 

27. novembra uveče, dvojica muškaraca, naoružanih nožem, bokserom i suzavcem napala su studentkinje i studente Filozofskog fakulteta koji, nakon zamrzavanja blokade nastave, okupiraju učionicu 101.
 

 

Dva muškarca, obučena kao pripadnici neonacističkih grupa, ušla su u zgradu fakulteta oko 22:30. Jedan od njih bacio je petardu u učionicu 101 u kojoj su bili studenti i studentkinje u protestu, nakon čega su obojica izašla ispred fakulteta gde su napali troje studenata. Jedan napadač je udario jednog od studenata pesnicom u potiljak, nakon čega je izvadio nož. Drugi napadač pokušao je da napadne drugog studenta bokserom. Kako mu to nije pošlo za rukom, izvadio je suzavac kojim je poprskao dvoje studenata. Napadači su zatim počeli da viču „’Ajde, braćo, sad da ih prebijemo“, nakon čega se na Platou ispred Filozofskog fakulteta stvorilo još nekoliko osoba koje su izgledale kao pripadnici neonacističkih grupa. Ubrzo zatim, napadači su ipak odlučili da pobegnu sa lica mesta. Podsećamo javnost da je ovo samo poslednji u nizu napada na studentkinje i studente u blokadi. Pored raznih grupa huligana i fašista studenti su bili fizički napadnuti i od strane privatnog obezbeđenja koje je angažovala Uprava Filozofskog fakulteta. Ovim napadima prethodile su neodgovorne izjave rektora i uprava Filozofskog i Filološkog fakulteta o tome kako u protestu ne učestvuju studenti već levičarske grupe, a na napade rektorat i uprave odgovarali su ćutanjem. Štaviše, Uprava Filozofskog fakulteta podnela je zahtev za pokretanjem krivičnih prijava protiv pojedinih studenata učesnika blokade.

Uz rizik da se skrene sa teme studentskih zahteva, podsetimo se i drugih incidenata koji su se dešavali tokom blokade na Filozofskom fakultetu:

 


22-23. oktobar – U noći između subote i nedelje, osobe koje obučene kao pripadnici neonacističkih grupa upale su na (tada blokirani) Filološki fakultet gde su zastrašivale i snimale studentkinje u blokadi. U isto vreme, desetak osoba koje izgledaju kao pripadnici neonacističkih grupa pokušalo je da izazove sukob sa studentkinjama i studentima u blokadi na Filozofskom fakultetu, nakon čega su u zgradu fakulteta bacile zapaljenu baklju.

 

1. novembar - U 13:15 časova, grupa studenata, predvođena profesorom Antonovićem i predsednikom Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivanom Gajićem, fizički je nasrnula na studente i studentkinje koji su sedeli na foteljama, gurajući ih i udarajući uz povike „ima da vas pregazimo“, „maljem ćemo vas tući“, kao i pretnje „prosipanjem mozga“. Pristup učionicama blokiran je tako što su studenti u blokadi sedeli na foteljama koje su postavljene tako da blokiraju pristup hodniku u kome se nalaze slušaonice.  Incident je započeo tako što je jedan od studenata iz grupe profesora Antonovića, uz pomoć nekolicine kolega, u pokušaju da ukloni fotelje sa blokade, oborio na zemlju dva studenta koji su na njima sedeli. Nakon toga jedna od fotelja uklonjena je tako što se profesor Antonović lično pridružio studentima u odvlačenju iste. Studenti u blokadi nastavili su da mirno sede na preostalim foteljama, a profesor Antonović pojavio se sa makazama koje je unosio studentima u blokadi u lica. Snimak incidenta može se videti u YouTube videu Blokada Filozofskog: Profesor Antonović predvodi nasilje nad studentima

 

4. novembar – Obezbeđenje koje je  uprava angažovala sa ciljem „uspostavljanja uslova za okončanje studentskog protesta i početak održavanja nastave“, napalo je studente u protestu. Kada su studenti nenasilno pokušali da prođu pored obezbeđenja koje je blokiralo prolaz na drugi sprat fakulteta, pripadnici obezbeđenja su gurali studente niz stepenice, jednog studenta udarili u stomak, jednog čupali za kosu, a jednog studenta davili. Lakše telesne povrede koje su ovim putem nanesene jednom od studenata konstantovane su od strane lekara u Urgentnom centru. Kasnije u toku dana 4. novembra,  Uprava Filozofskog fakulteta izdaje saopštenje u kome napominje da „da od danas, 04.11.2011. godine u 16 časova, ne garantuje bezbednost imovine i lica u delu zgrade Filozofskog fakulteta u Beogradu ka Akademskom platou i Vasinoj ulici.“

 

5. novembar – Trojica muškaraca pojavila su se na Platou ispred fakulteta i krenula da ruše transparente koji su stajali ispred fakulteta i provociraju studentkinje i studente koji su stajali ispred ulaza u fakultet, nazivajući ih „anarhistima“ i „komunjarama“.  Jedan od napadača prišao je studentima i studentkinjama sa rečima „Nemoj sad da vas pobijem“ i „Sve ću vas pobiti“, dok je drugi rekao „U roku od 10 sekundi da ste svi ušli unutra“ i krenuo da broji. Nakon toga, treći napadač izvadio je pajser i krenuo da mlati njime po studentima i studentkinjama koji su se našli u blizini, posle čega ih je njime i gađao. Jedan kolega je tom prilikom pogođen u grudi. Svi studenti i studentkinje krenuli su da ulaze u zgradu fakulteta, a napadači su otrčali iza spomenika Njegošu, odakle su uzimali delove kamenih ploča kojima su gađali studente/kinje na ulazu u zgradu. Većina njih je uspela da uđe u fakultet. Napadači su potom uzeli jednu celu kamenu ploču i gađali poslednje studente koji su ušli u zgradu, pritom slomivši staklo na vratima fakulteta.

Na ovom mestu, važno je podsetiti se da su napadima na studente/kinje u blokadi po pravilu prethodile izjave zvaničnika univerziteta ili fakulteta o:- ispunjenosti zahteva (gde su navodno studentski predstavnici osigurali ispunjenje svih zahteva u pregovorima sa ministarstvom, iako je više nego jasno na osnovu potpisanih dokumenata sa tih pregovora da zahtevi nisu bili ispunjeni)- tome da blokade nemaju veze sa studentima ili da su u pitanju večiti studenti- da je jasno da se iza svegu kriju ekstremno-levičarske organizacije M21 i ASI, a jasnoća te navodne činjenice je dokazivana ispunjenošću zahteva koju su izdejstvovali tzv. zvanični studentski predstavnici.

 

Generalno, jedna od strategija koju su nadležni koristili za izlaženje na kraj sa studentskom blokadom jeste diskreditacija iznošenjem neistinitih  tvrdnji  o broju („njih petnaestak“), karakteru („večiti studenti“, „nasilnici“, „huligani“) i politici („anarhisti“, „marksisti“) učesnika/ca blokade. Pored navedenog, na delu je i nedopustivo ignorisanje ili relativizacija nasilja nad studentima u blokadi, ponavljanjem da je zapravo blokada nasilje, iako je ona sprovođena apsolutno nenasilnim metodama. Blokade Filološkog i Filozofskog fakulteta, ako ništa, teraju nas da se zapitamo: čemu služi univerzitet? Gde je nestala društvena odgovornost ove institucije i gde je nestala odgovornost društva spram univerziteta? Nadamo se da će neke buduće studentske akcije otvoriti i ove teme.