LogoBanner

(04. 11. 2011)

U petak, 04. 11. 2011. na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu održan je protest protiv nasilja koje je izvršeno nad studentima i studentkinjama u blokadi u četvrtak, 03. 11. 2011. godine. Prenosimo tekst pozivnog pisma koje je upućeno javnosti:


“Uprava Filozofskog fakulteta najavila je svojim saopštenjem od 02. novembra angažovanje privatnog obezbeđenja, zarad „uspostavljanja uslova za realizaciju nastave“. Prilikom nenasilnog pokušaja studenata u blokadi da prođu pored obezbeđenja, radnici obezbeđenja napali su studente. Tom prilikom, nekolicina studenata gurnuta je niz stepenice, jedan student udaren je rukom u stomak, jednog studenta čupali su za kosu, jednog studenta su davili. Navedena dela izvršili su pripadnici obezbeđenja. 


Uprava fakulteta, na čelu sa dekanicom Vesnom Dimitrijević, prodekanom za nastavu, Milošem Milenkovićem, prodekanom za finansije, Miomirom Despotovićem i sekretarom, Slobodanom Ivanežom, tom prilikom nije reagovala. Štaviše, u saopštenju koje je objavila kasnije tokom dana, navela je neistinite informacije o napadima radnika obezbeđenja u kojima za napad okrivljuje studente i navodi da je protiv nekih od njih podenta disciplinska ili krivična prijava.


Ovom prilikom, pozivamo sve građane i građanke da osude nasilje nad studentima u blokadi, ali i upravu fakulteta koja umesto da, kroz razgovor sa studentima, odgovori na njihove zahteve, angažuje privatno obezbeđenje i najavljuje krivične i disciplinske postupke. Blokadu je bilo moguće okončati ispunjenjem studentskih zahteva, nikako fizičkim obračunom sa studentima. 


Pozivamo vas da u petak na Platou potpišete i peticiju kojom zahtevamo sledeće:

  1. ispunjenje zahteva studenata u blokadi
  2. smenu i preispitivanje odgovornosti Uprave za napade
  3. smenu i preispitivanje odgovornosti rektora Branka Kovačevića za napade
  4. momentalni prekid represije i nasilja nad studentima u blokadi“

 

Peticiju možete naći i na internet na blogu studenata i studentkinja u blokadi http://plenumfilozofskog.blogspot.com/