LogoBanner

SVAKOG UTORKA, UČITELJ NEZNALICA I NJEGOVI KOMITETI, BIRČANINOVA 21

 

Dragi/e prijatelji/ce,

 

Učitelj Neznalica i njegovi komiteti vas pozivaju da u utorak, 9. aprila, u 18 h prisustvujete otpočinjanju rada čitajuće grupe Kritika politike svojine i građanstva. 

Tokom serije okruglih stolova Javni prostor  vs. društveni  prostor - ekonomska demokratija kao mesto govora, koje je Učitelj Neznalica i njegovi komiteti otpočeo u septembru mesecu 2012. godine, a koja kontinuirano traje i danas, kao ključne kategorije diskusija o dvadesetogodišsnjem  procesu nestanka društvene svojine kroz pljačku i rat, pojavile su se:  vlasništvo  i građanin, odnosno, društveno vlasništvo i radnik.  Učitelj Neznalica smatra da su sve četiri kategorije ključne kategorije politike našeg vremena, odnosno da je teorijska diskusija o tekstovima i knjigama koje su saturirane ovim konceptima neophodni uslov svake političke subjektivacije danas.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti na:

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

telefon: 011 2681 423, 060 316 2558

 

Rad čitajuće grupe otpočeće diskusijom  o tekstu  Milana Kangrge Fenomenologija ideološko-političkog nastupanja jugoslovenske srednje klase, uvodnom tekstu tematskog broja časopisa Praxis br. 3-4, 1971. posvećenog analizi srednje klase u SFR Jugoslaviji.

 

Čitajuća grupa Kritika politike svojine i građanstva će se tokom meseca aprila baviti ostalim tekstovima tematskog broja Praxis 3-4:

Rudi Supek, Protivurječnosti i nedorečenosti jugoslavenskog samoupravnog socijalizma

Danko Grlić, Marginalije o problemu nacije

 

U narednom periodu, čitajuća grupa će se baviti knjigom Sovjetske teorije prava.