LogoBanner

SREDA, 06. NOVEMBAR u 18h, CZKD - PAVILJON VELJKOVIĆ

Učitelj Neznalica i njegovi komiteti i Centar za kulturnu dekontaminaciju pozivaju vas u okviru programa Arhiv izdavača na predstavljanje rada izdavača

 

 

CENTAR ZA ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO

Nezavisnog udruženja novinara Srbije

Centar za istraživačko novinarstvo u Srbiji (CINS) iz Beograda je jedinstvena organizacija u Srbiji. Bavi se istraživačkim novinarstvom s ciljem da pruži proverene i istinite informacije, bazirane na činjenicama i dokazima, koje će građanima pomoći da bolje razumeju događaje.

U fokusu rada CINS-a su organizovani kriminal i korupcija koji negativno utiču na život stanovnika u Srbiji. Istraživački projekti obuhvataju sve društvene sfere: obrazovanje, sport, zdravstvo, zapošljavanje, politiku, šverc droga i cigareta, falsificiranje lekova i dokumenata, finansijske prevare i druge.

CINS je osnovan 2008. godine od strane Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Danas je to moderna, samostalna i nezavisna novinska agencija čiji istraživački rad preuzimaju lokalni i regionalni, štampani i elektronski mediji. CINS-ove priče objavljuju i vodeći web portali u Srbiji, a broj posjetilaca na www.cins.rs je u stalnom porastu. Rad CINS-a je svim medijima dostupan besplatno i mogu ga preuzimati uz navođenje izvora.

CINS je deo međunarodne mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) koja okuplja nezavisne istraživačke novinare i organizacije iz Jugoistočne Evrope i Centralne Azije.

CINS se finansira iz grantova, sa tendencijom uspostavljanja održivog novinskog proizvoda, čija bi komercijalizacija pokrivala deo operativnih troškova organizacije. Do sada je osvojo brojne nagrade i priznanja, među kojima su dve nagrade za istraživačko novinarstvo 2011. i 2012. godine koje dodeljuju Američka ambasada u Beogradu i NUNS, kao i „Daniel Pearl nagrade za istraživačko novinarstvo“ 2011. godine koju dodeljuje Međunarodni konzorcijum za istraživačko novinarstvo.