LogoBanner

 

ČETVRTAK 24. 05. 2012. u 19 h, UČITELJ NEZNALICA I NJEGOVI KOMITETI, CZKD

 

Učitelj Neznalica i njegovi komiteti i udruženje Ravnopravnost pozivaju vas na predstavljanje publikacije

 

 

JUGOREMEDIJA, DEO DRUGI… - RADNIČKE BORBE U SRBIJI

 

“Jugoremedija, deo drugi… - Radničke borbe u Srbiji” je hronološka publikacija koja je obuhvatila događanja u zrenjaninskoj fabrici lekova Jugoremediji AD u periodu od maja 2011. godine, do poslednje nedelje meseca marta 2012. godine. Ova knjiga je objavljena u okviru projekta “Radna mesta, stvarati ili prodati”, podržanog od strane Rosa Luxemburg Stiftunga.

Publikacija je direktan nastavak knjige: Radno mesto pod suncem - Radničke borbe u Srbiji, dr Nebojše Popova koja je izdata prošle godine juna meseca.

Za razliku od prve knjige, nova publikacija se bavi samo sudbinom zrenjaninske “Jugoremedije”, jedine fabrike u Srbiji koja je odolela tržišnoj privatizaciji i većinskim delom je još uvek u vlasništvu malih akcionara.

Knjiga svedoči o pokušaju dela izvršne vlasti da uništi fabriku lekova Jugoremediju iz Zrenjanina. Fabrika je posle raskinute, protivzakonite privatizacije vraćena u vlasništvo akcionara koja je 01. marta 2007. godine, na Skupštini akcionara postavila radničko-akcionarku upravu nad fabrikom. Nakon pet godina, radnička uprava je implementirala smernice dobre proizvođačke prakse po evropskim standardima koja je zakonom bila obavezujuća za sve farmaceutske kuće u Srbiji i kada je fabrika konačno trebala da počne sa radom, “nevidljiva ruka” tržišne države, 2011. godine pokreće zahtev o novoj privatizaciji Jugoremedije, potpuno ignorišući uspon akcionarstva te se uvode prisilne mere koje remete rad i opstanak ove fabrike.

 

Izdavač knjige je Udruženje građana Ravnopravnost iz Zrenjanina

 

Knjigu priredio: Profesor Slavko Golić

 

Urednik: Branislav Markuš

 

Dizajn korica i grafičko uređenje: Robert Fai

 

Stručno tehnička podrška: dr Nebojša Popov, Milenko Srećković - Pokret za Slobodu, Jelena Lukić, Sonja Dragić, Danijela Fai i mnogi drugi.