LogoBanner

 

SUBOTA, 28. APRIL u 15 ČASOVA, UČITELJ NEZNALICA I NJEGOVI KOMITETI, CZKD

 

Učitelj Neznalica i njegovi komiteti i Radna grupa Četiri lica Omarske pozivaju vas na

 

 

PREDSTAVLJANJE KNJIGE “THE NEW KILLER” I RAZGOVOR SA AUTOROM

 

“The New Killer” je konverzacioni projekat usmeren ka otvaranju razgovora o klasteru pojmova aktiviranih pojavom bombaša-samoubice.

Od pisama Džeka Trboseka do ekranzovanih poruka ubilačkih samoubica, nazire se zajednička odlika – intencionalno propitivanje državnog autoriteta i kontrole. Međutim, za razliku od serijskog ubice koji je izazvao pozitivan i efektivan razvoj kriminologije, izazov ubilačkog samoubice nije doprineo nikakvoj primetnoj evoluciji. Naprotiv, ubilački samoubica je promenio pravila angažovanja, stvarajući novi set parametara, koji su zapravo vratili državnu primenu zakona na početak. Ova pojava otkrila je slabost kaznenog sistema koji se u velikoj meri oslanja na kaznu kao sredstvo za sankcionisanje počinioca i odvraćanje od kriminala.   

U ličnosti ubilačkog samoubice materijalizuje se potpuno nova vrsta ubice, novi ubica, onaj koji, ubijajući sebe, od svoje smrti pravi oružje za ubistvo drugih. Ovaj akt sadrži kaznu istovremeno sa zločinom stvarajući kaznenu prazninu. Sa ubilačkim samoubicom, pravda se suočava sa uvek-već-mrtvim kriminalcem. On je Džek Trbosek koji nikada ne može biti izveden pred lice pravde.

 

 

NAPOMENA: Predavanje/razgovor će biti na engleskom jeziku.

 

 

 

O autoru:

Fadi Toufiq je studirao sociologiju i političke nauke na Libanskom univerzitetu u Bejrutu, i stekao master diplomu iz sociologije i bečelor diplomu iz političkih nauka. Objavljuje članke vezane za politiku urbanu kulturu, medije i modernosti u različitim novinama, časopisima i drugim publikacijama. Neki od njegovih članaka prevođeni su i prenošeni putem različitih inostranih časopisa i internet sajtova, poput Le Courrier International, Bablemed and Documenta magazine. Njegovi skorašnji radovi uključuju:

“The Narrow Land of God” (2005) - knjiga

“Master of the Wall” (2005) – fotografije i tekstovi o grafitima Bejruta, interpretiranim u kontekstu političkih i religijskih podela u Bejrutu.

“The Sky is Not Always Above” (2006) – dokumentarni film napravljen u saradnji sa libanskim rediteljem Mohamad Soueid

“How Nancy Wished that Everything was an April Fool Joke” (2007) – u saradnji sa Rabieh Mroue

“How I made Obama my English teacher” (2008) – predavanje/performans

“It strikes me to what extent we look alike nowadays” – predavanje/performans

“The New Killer” (2010) – rukopis jednosmernog razgovora