LogoBanner

 

UTORAK, 12. 07. 2011. U 19 h, UČITELJ NEZNALICA I NJEGOVI KOMITETI, CZKD

 

Učitelj neznalica i njegovi komiteti, Grupa Spomenik i Radna grupa Četiri lica Omarske pozivaju vas na predavanje Eyal Weizman - Forenzička estetika: arhitektura lobanje i drugih živih stvari

Poslednja dekada dvadesetog veka, koja se često naziva ‘epoha svedoka’, bila je prezasićena predstavljanjem svedočenja o traumi u pisanoj, snimanoj, filmovanoj, arhiviranoj i izlagačkoj formi. Dominacija diskursa traume vodi ka depolitizovanoj ‘politici samilosti’ koja je sveprisutna u forumima tranzicione pravde, komisijama za istinu i pomirenje, politici ljudskih prava i humanitarizmu kao mestima izgradnje istorije. Medjutim, od nedavno, nov način korisćenja forenzičke nauke učinio je nejasnom razliku između dokaza - kada zakon govori o objektima, i govora svedoka - koji referira na narative. Materijalna forenzika preuzima primat nad ljudskim svedočenjem i označava početak invazije nauke na temelje prava i kulture koje su tradicionalno bile rezervisane za govor ljudi.  Ova promena ima estetičke, političke i etičke implikacije, ali istovremeno donosi  opasnosti i potencijale koje će razmotriti ovo predavanje.

Predavanje će  analizirati  različte izveštaje forenzičkih istraživanja. Počeće analizom ekshumacijskog izveštaja  lobanje Josepha Mengela iz 1985. godine. Ovaj objekt/fetiš je veliki naučni i epistemološki problem za forenziku na kraju dvadesetog veka.To je istovremeno  istorijska karika, momenat obrta, u kome se forenzika po prvi put pojavljuje u kontekstu ljudskih prava. Deo predavanja je posvećen periodu unutar forenzičke nauke i prakse između 1985. i 1992. godine, koji se bavi onim što forenzički antropolozi nazivaju osteo-biografijom (biografijom kosti). Osteo-biografija omogućava da se pitanje identifikacije veže za materijalnu analizu i procese okoštavanja. Uvođenje DNK analize stavilo je tačku na ovaj vid načina identifikacije, ali je takođe i nanovo odredilo. Kasniji razvoj ispitivanja lobanje ralizovan je upotrebom softveraza prepoznavanje lica. Predavanja ce uvesti i analizu  kontekstualnog algoritmicnog ispitivanja naprimeru ubistva Mahmuda El-Mabhuh u Dubaiu 2009 godine. S obzirom na to da se kreće kroz nekoliko epoha forenzičkih istraživanja, predavanje je opširno i zahteva diskusiju i razmatranje političkih i naučnih pitanja uključujući i analizu Haškog tribunala, suđenja zidu u Palestini i kontraverze oko Goldstone komisije u Gazi 2009. godine.

Eyal Weizman je arhitekta; direktor Cetra za arhitektonsko istraživanje Goldsmiths, University of London, i osnivač istraživačkog projekta Forenzička estetika.