LogoBanner

PAMETNIJA ZGRADA: NA ŠALTERU ZA KOLEKTIVNU SAMOGRADNJU

 

 

prezentacija i diskusija: petak 24. april u 18h, Kulturni centar Rex, Jevrejska 16, Beograd

radionica: subota 25. april od 12h, Učitelj neznalica i njegovi komiteti, Resavska 21, stan br. 5, Beograd

 

PAMETNIJA ZGRADA: NA ŠALTERU ZA KOLEKTIVNU SAMOGRADNJU

 

 

 

U poslednje dve godine KO GRADI GRAD je kroz inicijativu Pametnija zgrada pokrenuo pionirski poduhvat pristupačne stanogradnje koju iniciraju sami građani. Otpočeli smo pitanjem da li je moguće kroz zajednička ulaganja, ne samo novca, već i znanja i veština, izgraditi stanove koji bi koštali barem upola manje od onoga što nam nudi tržište. Zatim smo, kroz obnovu modela stambene zadruge, došli do pristupa zasnovanog na principima solidarnosti i uradimo-zajedno metodama, materijalizovog u projektu Nova moba za ovo doba koji je osvojio prvu nagradu na prošlogodišnjem arhitektonskom konkursu. Sada je vreme da ideju testiramo. Najpre kroz razumevanje i istraživanje mogućih odnosa sa javnim institucijama, posebno po pitanju podrške u pronalaženju lokacija za prototip obejkat.

 

Za veliki deo Beograđana pristup stambenom prostoru je postao i ostao goruće pitanje. Ako uzmemo u obzir da grad i država nisu sposobni ili u mogućnosti da ponude alternativu tržištu, postaje ključno prepoznati mogućnosti i značaj građanskog udruživanja, koje onda menja vladajući odnos između grada i građana. Beograd naravno nije jedini grad sa ovim problemom, već je to izazov s kojim se suočavaju i drugi gradovi i čitavo društvo. Upravo to je ključna tema u formulisanju naših zahteva prema javnim institucijama, i time ćemo se baviti tokom diskusije i radionice pod nazivom NA ŠALTERU ZA KOLEKTIVNU SAMOGRADNJU 24. i 25. aprila.

 

Pozivamo vas da se priključite programu koji će se odvijati u dva dana, delom na srpskom, delom na engleskom jeziku.

 

petak 24. april od 18h, u Kulturnom centru Rex (Jevrejska 16), otpočinjemo prezentacijom i diskusijom o odnosu države i kolektivne samogradnje. Posle kraćeg pretstavljanja Pametnije zgrade, svoja iskustva preneće nam arhitekta i urbanista Ari van Vijharden (Arie van Wijngaarden), projektni menadžer Agencije za zemljište grada Amsterdama. Ari je u ime gradske administracije bio jedan od ključnih ljudi za realizaciju nekoliko stambenih blokova koje su u Amsterdamu izgradili građani. Ovaj, i u Holandiji relativno novi pristup stanogradnji otvara pitanja koja su značajana i za Beograd: koji su zadati uslovi za kolektivnu samogradnju, koji su motivi gradskih vlasti za podršku ovakvom modelu razvoja, kako se i da li se situacija menja posle realizacije prvih stambenih objekata ovoga tipa? U razgovoru će nam se pridružiti Đorđe Mojović, stručnjak iz oblasti stanovanja, pokretač Programa za urbani razvoj iz Beograda.

 

Drugi deo programa je radionica u subotu 25. aprila od 12 do 18h, u prostoru Učitelja neznalice i njegovih komiteta (Resavska 21, stan br. 5), na kojoj ćemo se baviti pripremom pristupa Pametnije zgrade javnim institucijama. Radionicu će voditi Ari van Vajnharden.

 

Slobodno povedite i zainteresovane prijatelje. A ukoliko želite da se upoznate sa prethodnim aktivnostima Ko gradi grad i Pametnije zgrade, posetite: http://kogradigrad.org

 

Vidimo se uskoro!

 

KO GRADI GRAD tim

 

-

 

KO GRADI GRAD su pokrenuli Marko Aksentijević, STEALTH.unlimited i Kulturni centar Rex, u saradnji sa Fondacijom Hajnrih Bel (Heinrich Böll). Ovaj program se realizuje uz podršku Holandske fondacije za kreativne industrije (Creative Industries Fund NL).

 

 

 

 

 

Učitelj neznalica i njegovi komiteti

 

www.uciteljneznalica.org

 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.