LogoBanner

(19. 04. 2016)

Utorak 19. april 2016. godine u 17.00h,

Četvrtak 21. april 2016. godine u 17.00h

UČITELJ NEZNALICA I NJEGOVI KOMITETI

RESAVSKA 21,stan br. 5, Beograd

 

Učitelj neznalica i njegovi komiteti vas pozivaju na petu i šestu u seriji razgovora

 

 

 

 

REČ-DVE UOČI IZBORA 

 

 

 

Pre par nedelje smo na adrese svih političkih stranaka koje su predale izborne liste poslali pozive da u sklopu svojih predizbornih kampanja dođu na razgovor sa nama, našim partnerskim organizacijama i učesnicima naših događaja. Kao predložak za razgovor poslali smo im šesnaest pitanja o različitom problemima radnika, ratnih veterana, građana.

 

 

 

Dok čekamo da nam učesnici izborne trke odgovore, pozivamo vas na razgovore o pitanjima koja smo im postavili.

 

 

 

U utorak 19. april razgovaraćemo o jedanestom i dvanestom pitanjupit koja smo postavili strankama:

 

-          Da li ćete i kako podržavati samoorganizaciju građana (NVO, sindikati, zadruge...) i povećati njihovo učešće u upravljanju državom?

 

 

 

-          Da li ćete menjati zakone o bankama kako bi se omogućo rad nezavisnim finansijskim institucijama (mikrokreditiranje, štedno-kreditne zadruge i sl.)?

 

 

 

U četvrtak 21. april razgovaraćemo o 14, 15 i 16  pitanju:

 

-          Srbija do danas nije prihvatila svoju odgovornost za ratove iz devedesetih godine. Ovakva politika je ostavila više stotina hiljada učesnika rata, ratnih veterana, izbeglica i brojnih drugih društvenih grupa bez ikakvog statusa. Učesnici onih ratova koji su jesu formalno priznati, u stvarnosti nemaju ni malo povoljniji status od učesnika ratova u kojima „Srbija nije učestvovala“. Da li planirate da prihvatate odgovornost države prema učesnicima ratova devedesetih, uključujući i ljude koji su zbog rata morali da napusiti svoje domove i izbegnu u Srbiju?

 

-          Tokom poslednjih petnaest godina je podnošeno mnogo različitih predloga zakona o boračko-invalidskoj zaštiti. U ovoj oblasti praktično ni po jednom pitanju ne postoji saglasnost među pozicijama države i relevantnih društvenih aktera: počev od periodizacije ratova pa do definicije ratnog veterana, sve je sporno! Da li imate uvid u ove predloge, kako planirate da regulišete ovu oblast?

 

 

 

-          U Srbiji danas ne postoji jasna komemortivna i edukativna državna politika prema ratovima devedesetih? Da li planirate to da promenite i kako?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Učitelj neznalica i njegovi komiteti

 

www.uciteljneznalica.org

 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.